Oslo izvuklo sunce, golotinja i vikinške priče

Otkako sam došla u Norvešku nauživala sam se u prekrasnim planinama, fjordovima, liticama i ostalim prirodnim ljepotama kojima ova skandinavska zemlja obiluje, ali na žalost ne mogu reći isto za njene gradove. Nakon što sam ostala razočarana Narvikom i Bergenom, sličan osjećaj pratio me i u Oslu.

DSCN1812
Pogled na luku s Gradske vijećnice

Kad nam je sunce udarilo u glavu

Kako se počekom veljače sunce još uvijek nije pojavio u Narviku, put u Oslo bila nam je jedina nada da ćemo napokon uživati u njegovim zrakama. S obzirom da nitko od nas četvero nije bio oduševljen metropolom, pojava sunca nam je svakako popravila dojam. Kad nam je sunce udarilo u glavu počeli smo skakati od sreće, plesati i sunčati se po gradskim ulicama.

pageLucile je ponijela sunčane naočale samo kako bi mogla pozirati pred objektivima kao dama, David i Bernhard su zamalo zaspali sunčajući se, nakon čega smo David i ja pokušavali doznati tko je tvrdoglaviji. Doslovno.

Prognoza nije bila bajna stoga smo se, svjesni da nećemo imati previše sunčanih sati, prvo uputili prema Vigeland parku skulptura – jedinoj od rijetkih zanimljivih lokacija i glavnoj atrakciji koju možete naći u Oslu. Plan je bio za lijepa vremena razgledati najveći park sa skulpturama na svijetu, dok se po ostatku grada možemo kretati i po snijegu ili kiši.

Preko 200 golih skulptura od bronce, granita i željeza

Park s preko 200 kipova poznatog norveškog umjetnika Gustava Vigelanda prostire se na 32 hektara te je doista mjesto vrijedno posjeta. No zašto se baš u Oslu nalazi najveća svjetska zbirka kipova koji su nastali radom jednog para ruku? E pa Vigeland je imao poseban dogovor s gradom. Za doživotnu plaću i atelje koji je dobio od grada na korištenje, morao je potpisati da nakon njegove smrti sva dijela postaju vlasništvo Osla. Stoga su mu u čast u norveškoj metropoli izdvojili park u koji su smjestili kipove na kojima je radio oko četiri desetljeća.

Osim skulptura, park čini i najveća zbirka ruža u Norveškoj (oko 150 vrsta), most i velika fontana te pet portala s kipovima vezanima uz norvešku mitologiju.

IMG_0307
Ulazna vrata ispred granitnih skulptura Gustava Vigelanda
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Svaka skulptura prikazuje nage ljude u raznim i ponekad jako čudnim pozama

Most dužine sto metara ukrašava 58 skulptura prirodne ljepote, to jest bez pretjeranog uljepšavanja, a prikazuju ljude u različitim odnosima i raspoloženjima. Neki se tuku, drugi plaču, treći se grle i ljube ili trče od sreće…

DSCN1886
Na skoro svaku skulpturu imali smo zanimljiv komentar, a opis ovog kipa je ‘kako se mi igramo u plavoj kući’
DSCN1891
Nisam mogla odoljeti, a da se ne nakačim kao još jedno iritantno dijete koje izluđuje oca

DSCN1902Nakon što smo prešli most te bazen s fontanom koja prikazuje ljude i drveće, što simbolizira povezanost s prirodom, pojavili smo se ispred najzanimljivijeg dijela parka. Monolit visine 14 metara s mnoštvom nagih muškaraca, žena i djece probudio je u nama čudan osjećaj. Dugo smo se divili masivnosti i hladnoći kipova te su nas zaintrigirale razne poze u kojima je Vigeland zaustavio svoje likove. Nerijetko smo se i dobro nasmijali.

DSCN1925
Bernhard, ja, Lucile i David poziramo ispred središnje i najviše Vigelandove skulpture
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Monolit visok 14 metara ukrašen je sa 121 golim ljudskim tijelom
DSCN1921
Jedna od 36 grupa granitnih glomaznih skulptura koje okružuju monolit u samom centru parka
DSCN1903
Vigeland je svakom od skulptura pokušao prikazati različite međuljudske odnose

Smjena straže ispred Kraljevske palače

Na povratku iz Vigeland parka prema centru grada, zaustavili smo se ispred Kraljevske palače. Ako nisam prije spomenula, norveški kralj Harald V. ima posebno mjesto u srcima nas četvero volontera. Francuska kolegica Lucile ima velikih problema pri izgovoru slova H i R pa kad nam je jednom prilikom pokušala objasniti tko je ‘Aald‘ prvo smo mislili da priča o sirijskoj izbjeglici, a ne kralju Norveške.

Zdanje u kojem obitava kraljevska obitelj više nalikuje na zatvor nego palaču. Moram priznati da sam očekivala nešto više poput bajkovitih dvoraca, ali nikako ne žutu kutiju.

IMG_0325
Det Kongelige Slott ili Kraljevska palača

Sasvim neplanski ispred palače smo se zatekli u vrijeme smjene straže. S obzirom da sam prvi put prisustvovala na takvoj ‘ceremoniji’, opet sam očekivala više akcije. Malo se stražari prošetaju, malo zagalame i podignu oružje, a sve u svemu gledaju jedni u druge po desetak minuta bez pomicanja ili govora. Nakon pola sata nam je dosadilo pa smo se uputili u daljnji obilazak Osla.

DSCN1952
Smjena straže ispred palače

Norveška metropola ima isti problem kao i Reykjavik – radi se o novom moderniziranom gradu bez stare jezgre zbog čega gubi na šarmu, bar u mojom očima. Pokoja zanimljiva zgrada, čudan ili nelogičan kip te mnoštvo butika, kafića i restorana brze hrane. Ukratko to bi bilo to od Osla.

Zgrada Opere, iako je mnogima predivna, po meni je zanimljiva jedino po tome što se možeš popeti na njen krov i baciti oko na panoramu grada. Kad sam na mapi grada vidjela utvrdu Akershus pomislila sam kako sam pronašla još nešto vrijedno posjeta, no ponovno pucanj u prazno. Ipak, našla sam nekoliko stvari koje su me zainteresirale.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Utvrda Akershus
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pogled s vrha Opere na moderne zgrade

Političar na Balkanu = političar u Skandinaviji

Da bismo ušli u zgradu parlamenta, morali smo proći provjeru kao i na svakom aerodromu. Inače svatko od Norvežana može slobodno ući u parlament i prisustvovati raspravama. Ono po čemu se njihov parlament razlikuje od našega je raspored sjedenja političara. Dok u našem Saboru političari istih stranaka sjede jedni do drugih, kod Norvežana je malo drugačija priča.

Članove parlamenta raspoređuju po okruzima, to jest po administrativnim regijama, pa se zna dogoditi da tijekom cijelog mandata najveći politički rivali sjede jedni do drugih.

IMG_0258-horz
Slika 1: Ispred zgrade parlamenta, Slika 2: Tijekom zasjedanja parlamentarnih članova

No postoji i jedna vrlo važa sličnost između naših zastupnika u Saboru i norveških članova parlamenta – dvorana je gotovo uvijek prazna. Političari se samo pojave na početku tijekom prebrojavanja, nakon čega masovno napuštaju rasprave. Ma nema u politici razlike. Balkan, Skandinavija – sve je to isto.

DSCN1838
Jedna od glavnih ulica koja povezuje željeznički kolodvor, parlament, Narodno kazalište i Kraljevsku palaču

Jedna od važnijih građevina norveške metropole jest Gradska vijećnica u kojoj se, između ostaloga, dodjeljuje Nobelova nagrada za mir. Kao što je mnogima poznato, Nobel je bio Šveđanin koji je izumio dinamit, i dok se sve Nobelove nagrade dodjeljuju u Stockholmu, Albertova želja je bila da se samo ona za mir dodjeljuje u Oslu. Ni do danas nitko nije otkrio zašto, ali eto Norvežani su mu udovoljili.

DSCN1824
Gradska vijećnica

Nekoliko metara od Vijećnice nalazi se Nobels Fredssenter (Nobelov centar za mir). Za svega 100 norveških kruna možete razgledati unutrašnjost centra, naučiti podosta o Albertovu životu, ali i dosadašnjim dobitnicima Nobelovih nagrada za mir.

IMG_2974-horz
Slika 1: Prva Nobelova nagrada dodijeljena 1901. godine; Slika 2: Pokretni ekrani sa svim dobitnicima Nobelovih nagrada za mir

Kad sam spomenula čudne kipove po gradu, pritom sam mislila na nevjerojatno ružnu i zastrašujuću skulpturu nalik žabi ili ogromnog tigra ispred željezničkog kolodvora. Nije baš da je tigar popularna životinja na sjeveru Europe, ali tko će znati zašto se baš on šepuri po Oslu.

DSCN2610-horzŠto se tiče katedrale u Oslu, Domkirken me ostavila potpuno ravnodušnom, no bilo je jako zanimljivo vidjeti svećenicu s piercingom u nosu.

DSCN1965
Katedrala Domkirken izgrađena u baroknom stilu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Luka Oslo u sutonu (Lucile fotografirala)

Kako su i gdje živjeli Vikinzi

Nakon Vigelandova parka, i Munchove izložbe u Nacionalnoj galeriji, osobno najzanimljivije mjesto koje sam posjetila u Oslu jest Norsk Folkemuseum ili Norveški muzej kulturne povijesti. Riječ je o otvorenom muzeju u kojemu se nalaze brojni artefakti te preko 150 starih građevina premještenih iz drugih urbanih i ruralnih sredina.

Između ostaloga mogli smo vidjeti kako se živjelo u vikinško doba te u bližim nam stoljećima. Od brojnih priča kojih smo se naslušali, izdvojit ću najdraže mi dvije.

DSCN1844-horz
Norveške nastambe iz vikinškog doba

Prva priča odnosi se na rupice koje smo mogli vidjeti u drvenim zidovima nastambi. Naime, Norvežani su se u stara vremena trudili odvajati žlice koje su koristili. Budući da je bilo vrlo lako pokupiti kakvu zaraznu bolest, a žice se nisu prale poslije korištenja nego samo lizale, svatko bi na zidu napravio rupicu u koju bi stavio svoju žlicu. Tako su uvijek znali koja je žlica čije vlasništvo, da ne bi bilo zabune.

Druga priča se odnosi na preteču današnjeg glačala, ili zaručničkog prstena. U stara vremena umjesto velikog dijamantnog prstena momci bi djevojkama na prošnju nosili ručno izrađeno drveno glačalo poput ovoga na slici dolje. No kad bi djevojka kojeg momka odbila, nije bilo moguće isto glačalo iskoristiti i drugom prilikom. Druga djevojka, drugo glačalo pa ako ti se prosi, prije toga ćeš se i naraditi.

DSCN1852-horz
Slika 1: Unutrašnjost starih norveških nastambi, Slika 2: Glačalo

Na kraju jedan selfić. Na prvom seminaru za EVS-ove volontere u Balestrandu upoznala sam kolegu Milana Stojiljkovića i veselila sam se našem ponovnom susretu. Milan je, pak, uspio je zabrljati s prijavom za drugi seminar, no ipak smo se uspjeli naći u Oslu u isto vrijeme, popiti kavu i razmijeniti iskustva. Za razliku od mene, on će po završetku projekta ostati u Norveškoj. Pa sretno mu bilo 🙂

S obzirom da svoj projekt odrađuje na posve suprotnom kraju Norveške u Daleu, ako vas zanima kakvo je tamo stanje, bacite oko na njegov blog – Norveška iz mog ugla.

IMG_3026

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s