Bosi preko ledene rijeke u potrazi za sobovima

Dan je sve duži, snijega je sve manje, ali temperature ne rastu. S obzirom da je kraj travnja, kad pogledamo kroz prozor kako se sunce šepuri na nebu bez oblačka, a mi moramo obući bunde jer je svega pet stupnjeva, tko ne bi bio zbunjen. Trebalo bi biti bar 20-ak stupnjeva više, ali vraga. Dogovorili smo se da ćemo što manje vremena provoditi na Facebooku jer svako malo netko objavi fotografiju s mora, okružen zelenilom i slično, a oko nas još uvijek zima. No kako sada imamo svjetlosti i sunca napretek, sve više vremena provodimo u izvan kuće i uživamo u nečemu što nećemo naći nazad u svojim zemljama – nevjerojatnoj norveškoj prirodi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
S obzirom da smo ošamućeni od prelaska rijeke zaboravili ponijeti fotoaparat, jedina slika sobova koju imamo je ova koju je Lucile uspjela napraviti s druge strane obale

Više puta sam spomenula kako me norveški gradovi nisu oduševili, ali zato planine, fjordovi, šume i ostatak prirode ostavljaju bez daha. Kako smo završili skijašku sezonu te se pozdravili sa snijegom, vratili smo se planinarenju, prikupljanju drva, roštiljanju neizbježnih norveških kobasica… što nas je opet doveo do Beisfjorda i, ovaj put, druženja sa sobovima.

Trči za sobovima

Svatko od nas pet EVS-ovaca obožava vrijeme provoditi u prirodi, stoga smo objeručke prihvatili prijedlog šefova oca da mu ponovno pomognemo s prikupljanjem ogrjevnih drva.

Oko devet sati pokucali su nam na vrata Jan Helge i Bjørn Petterson (dva simpatična i ogromna Norvežanina koja nas obožavaju učiti prostotama på norsk) te smo se uputili u Beisfjord.

Pettersoni su nam ubacili bubu u uho kad su nam tijekom vožnje rekli da bismo vrlo lako mogli vidjeti sobove. S obzirom da smo već duže vremena na sjeveru Norveške, bilo je krajnje vrijeme da ih vidimo te smo bili odlučni da nas ništa u tome neće zaustaviti. Bar veći dio ekipe.

Kad smo stigli na planinu, odnosno do dijela šume gdje smo trebali nastaviti sa sječom drva, nekih 200-tinjak metara od nas nalazilo se krdo sobova. Kako nas je dijelila poširoka i hladna rijeka, naši prijatelji drvosječe su nam poručili da ćemo drugi put možda imati više sreće. No nisu oni znali koliko smo mi bili spremni žrtvovati da napokon vidimo sobove.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
David provjerava temperaturu vode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tražim gdje je rijeka najuža
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Čim smo položili stopala na snijeg, momentalno su se zaledila

David me pogledao, rekao mi da ne budem pi*** i počeo skidati čizme. Znala sam da ćemo se zalediti i vjerojatno kasnije razboljeti, no odlučila sam ga slijediti. Kad je Bernhard vidjeo kako se nas dvoje spremamo prijeći rijeku, naravno da je i on morao. Dok smo podizali nogavice, Lucile i Zuzana su komentirale kako nisu sigurne jesmo li hrabri ili samo ludi te okinule koju fotografiju ovog odvažnog podviga.

Tih nekoliko sekundi koliko nam je trebalo da prijeđemo rijeku te se ponovno obujemo mislila sam da će mi otpasti obje noge sve do koljena. Možda sam ispustila pokoji vrisak pa se koji sob prestrašio, no na sreću nisu se maknuli s mjesta. Došli smo nadomak krda i svi troje zaključili da se isplatilo. S vremena na vrijeme, kad bi netko od nas krenuo šaputati, pokoji sob bi podignuo glavu, pogledao prema nama te mirno nastavio brstiti. Zadržali su se 10-ak minuta na jednom mjestu i onda trkom pobjegli dalje u šumu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bernhard i ja hrabro koracamo
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Čeh ko Čeh, gdje će kakva avantura bez njega proći
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na drugoj strani i svega nekoliko metara od sobova

Sad samo još trebam vidjeti polarnog medvjeda pa sam završila željenu listu.

Povratak na drugu stranu obale bio je još bolniji, no čim smo došli do ostatka ekipe, ubacili smo na kratko noge u vatru i bili smo spremni za rad.

Sobovi su jedina vrsta jelena kod kojih i mužjaci i ženke imaju rogove. Dok mužjacima rogovi otpadaju u zimskom razdoblju, ženke bez svog ponosa ostaju na ljeto. Lov na sobove dozvoljen je na južnijim dijelovima Norveške, dok su u Biesfjordu pripitomljena krda najčešće u vlasništvu Samija (Laponaca).

Dimljeni kit i norveški škampi

Kako smo cijeli dan proveli u šumi, naravno da smo se pripremili za roštiljanje. Iako Norvežani najčešće roštiljaju megapopularne hrenovke koje oni nazivaju pølser, ovaj put smo uz njih na meniju imali i škampe te kita.

Norveški dio naše družine nije mogao vjerovati da nekolicina nas ne voli meso od kita jer je za njih to prava poslastica. Trudili su se reći nam što više recepata kako bismo sljedeći put pripremili pravo jelo samo kako bi nam se svidjelo. Čeh obožava svu hranu, pa se on jedini obradovao što će ovaj put moći probati grilanog kita. Jedina greška mu je bila što je pustio Francuskinju da mu pripremi odrezak pa je zapravo dobio crni komad mesa potpuno krvav iznutra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dok se mi grijemo oko vatre i gostimo, Lucile okolo hoda i hvata zanimljive kadrove. Jan Helge reže kitovo meso za roštilj.

Škampi su, s druge strane, bili savršeni. No po čišćenju istih, zezali smo se, odmah se vidjelo tko dolazi iz zemalja koje nemaju pristup moru.

Izgrebanih ruku, s novim radnim rukavicama i s mirisom dima vratili smo se u kasnim popodnevnim satima u kuću, mrtvi umorni od fizičkog rada i nesposobni za bilo kakav napor. Pripremili smo kratki tea party u Bernhardovoj sobi, dogovorili se što više slobodnih dana provesti na sličan način te zarana otišli spavati.

Nakon silnih sati provedenih u uredima i za računalima, dan u prirodi dođe kao savršena nagrada. Također, dobro je za promjenu leći u krevet umoran od fizičkog rada, a ne s glavoboljom od neprestanog gledanja u ekrane.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dan smo, naravno, završili s kobasicama. Krupni čovjek na lijevoj strani je Bjørn, najsimpatičniji Norvežanin kojeg sam upoznala i jedini sa smislom za humor.
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s